Bea Emilsson

Alla inlägg den 27 maj 2011

Av Emilsson - 27 maj 2011 00:05


Idag avslutades en vecka av teckenspråk och äventyr på församlingsgården, öst på stan. Olga Svensson Richters föreläsning om CODA (hörande barn till döva föräldrar) blev ett bra avslut på en späckad praktik-/språkbadsvecka.

     Klassen började redan i söndags med gudstjänst på teckenspråk. Eller ja, prästen pratade på svenska och en tolk översatte till teckenspråk. Efter gudstjänsten fortsatte vi med någon form av bibelkunskap, genomgångs liknande (minns inte vad de kallade den exakt) som såg ut på samma sätt som föregående. Sen åt vi sopplunch, lärde känna några nya ansikten och tecknade. Söndagen avslutades med en föreläsning på teckenspråk om olika skadliga ämnen och kemikalier i allt från tandkräm till babyartiklar.

     Måndagen inleddes med ett besök på Gödheta Glashytta. Där fick vi veta hur man blåser glas för hand. Självklart detta också på teckenspråk. Efter det här åkte Linn med hem till mig och Vickie för att äta lunch och senare också middag innan vi senare på kvällen skulle bowla. Som ni kanske har förstått vid det här laget så har hela denna vecka skett på teckenspråk, då detta var en språkbadsvecka.

     På tisdagsmorgonen begav vi oss mot Tallbergsbroarna nära Bjurholm, runt halv-nio-tiden. Vi tog oss dit med två minibussar och under resan tecknades det massor. Vi fick en guidad tur på detta museum om Tallbergsbroarna, fikade och gick sedan ute i det kalla vädret där vi beskådade de gamla, gigantiska tre broarna. Vi åt lunch inne i Bjurholm och tog oss sedan till Älgens Hus. Det var en farm med älgar, tama utan dess like. De kom då man ropade på dem ("Charlie!! Isak!!") och de var så pass snälla och lugna att man fick stå i deras hem (hagen) och också klappa dem. Det var verkligen en upplevelse! Nu vet vi alla också massor om älgar.

     I går, onsdag, åkte vi med bussen klockan 8.00 till Skellefteå. Där besökte vi Boda Borg. Det var ännu mer en upplevelse men framförallt otroligt bra övning. Boda Borg på teckenspråk. Om man inte förstår varandra märks det väldigt tydligt. Då klarar man inte rummet. Smart drag av lärarna tycker jag, mycket smart! Vi fick praktisera vårat språk betydligt, både där på plats och på bussen dit. Efter Boda Borg åkte vi till Skellefteås dövförening för att bara umgås och äta middag innan umeborna skulle ta bussen hem igen. Självklart blev det än mer teckenspråk på bussen hem också. En intensiv och mycket rolig dag.

     Idag torsdag var det tänkt att vi skulle vara på Tropikhuset för att titta på djur, fika och teckna men tyvärr anmälde inga döva sig till denna aktivitet då de flesta var upptagna idag, så det blev inställt. Det innebar att vi istället fick en skön dag att återhämta oss på och ladda inför kvällens föreläsning som jag nämnde tidigare.


Summa summarum, det här har varit en väldigt givande vecka och jag tycker personligen att jag bara på dessa dagar har utvecklat mitt teckenspråk. Det blir väl så när man får möjlighet att testa sina kunskaper i verkligheten. Våran språkbadsvecka kan jämföras med att en spanskaklass åker en vecka till Spanien. Det är lärorikt och en betydande del i det hela är att göra sig förstådd på det som du hittills har lärt dig. Det du inte kunde tidigare får du däremot lära dig nu. Perfekt! Jag är absolut helnöjd. En vecka av upplevelser och nya vänner.


I morgon är vi komplediga för söndagens gudstjänst men klockan 13.00 ska jag titta på Musikalakademien som ska framföra West Side Story. Jag är taggad och ser jag fram emot det! Först ska jag sova riktigt gott!

God natt!


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards